Winterbanden in Duitsland

Duitsland heeft de wetgeving voor het gebruik van winterbanden op vrachtwagens en bussen aangescherpt.

donderdag 02 november 2017

Strengere eisen voor winterbanden in Duitsland

Duitsland heeft de wetgeving voor het gebruik van winterbanden op vrachtwagens en bussen gewijzigd. De belangrijkste verandering is dat winterbanden voortaan een sneeuwvloksymbool moeten dragen. ​Ook worden winterbanden op de voorste stuuras(sen) verplicht. De boetes voor het rijden zonder de voorgeschreven banden gaan hierbij ook omhoog.

Alpine symbool

Het gebruik van winterbanden in Duitsland is niet aan een bepaalde periode verbonden. Voertuigen moeten hiermee zijn uitgerust als de omstandigheden daarom vragen. Volgens de wet is daarvan sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijmvorming. Winterbanden moeten herkenbaar zijn aan het alpine symbool: een bergpictogram met een sneeuwvlokje.

M+S banden

Banden met enkel een M+S aanduiding mogen in Duitsland nog tot 30 september 2024 als winterband worden gebruikt, onder de voorwaarde dat ze vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd. Bij de aanschaf van nieuwe M+S banden is het dus raadzaam goed te kijken naar de productiedatum van de band; een viercijferige code op de zijwand van de band. Als deze van na 31 december 2017 is, moet de M+S band over een sneeuwvlokje beschikken om nog als winterband te mogen worden gebruikt.

Ook op stuurassen

Bij voertuigen tot 3,5 ton zijn winterbanden verplicht op alle assen. In de nieuwe wetgeving is tevens vastgelegd dat er vanaf 1 juli 2020 ook winterbanden moeten zijn op de voorste gestuurde assen van de vrachtwagen. Dit laatste kan mogelijk nog wijzigen: er loopt namelijk nog een onderzoek naar de noodzaak van winterbanden op stuurassen. De uitkomst kan leiden tot een vroegere ingangsdatum of tot het schrappen van deze bepaling.

Geen winterbanden

Voor aanhangwagens en trailers zijn geen winterbanden verplicht. Dat blijft zo. Ook voor wat betreft de profieldiepte verandert er niets. Zowel voor zomer- als winterbanden geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm.

Hogere boetes

Het rijden in winterse omstandigheden met banden die niet aan de voorschriften voldoen, wordt in Duitsland voortaan zwaarder bestraft. Naast de bestuurder krijgt ook de eigenaar van het voertuig een boete. Het bedrag hiervoor bedraagt € 75. De boete voor de bestuurder is € 60. Bij gevaar voor andere weggebruikers kan dat bedrag worden verhoogd tot € 80 met een strafpunt in het Duitse verkeersregister.

(bron: www.tln.nl)

 

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact op met uw makelaar of met Marc Van Grootel, adviseur preventie en risicobeheer bij TVM Belgium:

+32 (0)475 45 07 20

m.vangrootel@tvm.be

TVM Belgium gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.