Formaliteiten om als vrachtwagenchauffeur de baan op te gaan

Een zelfstandig vrachtwagenchauffeur heeft meer nodig dan een uitstekende rijvaardigheid. Beroepschauffeurs moeten aan een aantal verplichtingen voldoen. Hieronder leest u welke vergunningen, getuigschriften, attesten en verzekeringen u nodig heeft.

Contacteer Preventie en Risicobeheer

Vrachtwagenrijbewijs

Wat heeft u nodig om zelfstandig chauffeur te worden? Uiteraard heeft een vrachtwagenchauffeur een vrachtwagenrijbewijs nodig. Het vrachtwagenrijbewijs moet geschikt zijn voor het type voertuig dat u bestuurt en dat hangt af van de maximaal toegelaten massa. De maximaal toegelaten massa per type vrachtwagenrijbewijs:  

 • Rijbewijs C1: Lichte vrachtwagen (max. 7.500 kg) met lichte aanhangwagen (max. 750 kg) 

 • Rijbewijs C: Zware vrachtwagen (meer dan 7.500 kg) met lichte aanhangwagen (max. 750 kg) 

 • Rijbewijs CE/CE1: Zware vrachtwagen (meer dan 7.500 kg) met zware aanhangwagen/oplegger (meer dan 750 kg) 

 

Medisch onderzoek professioneel vrachtwagenchauffeur

Voordat u een vrachtwagen mag besturen als beroepschauffeur, moet u een medisch onderzoek ondergaan. Het medisch onderzoek verklaart of u rijgeschikt bent. Wanneer u rijgeschikt wordt verklaard met voorwaarden of beperkingen, krijgt u bij de gemeente een rijbewijs met beperkende codes. Dat wordt ook wel een medisch rijbewijs genoemd.  

Attest van vakbekwaamheid

Beroepschauffeurs hebben naast een geldig vrachtwagenrijbewijs ook een attest van vakbekwaamheid nodig. Dit wordt op het rijbewijs aangeduid met code 95. Kiest u voor een rijopleiding met vakbekwaamheid cat. C, dan maakt die basiskwalificatie deel uit van de opleiding.  

Nascholing code 95

Voor de verlenging van het vakbekwaamheidsattest, moeten chauffeurs iedere 5 jaar een nascholing van 35 uur volgen. Hierdoor blijven professionele bestuurders op de hoogte van de veranderende wetgeving en de nieuwste voertuigtechnieken. Dat verhoogt de verkeersveiligheid. TVM solutions heeft een uitgebreid aanbod code 95-opleidingen waarmee u aan deze nascholingsvereiste kunt voldoen. 

Vestigingsformaliteiten

Om zelfstandig vrachtwagenchauffeur te worden, moet u de standaardformaliteiten om zelfstandige te worden vervullen. Eigen rijders moeten een:

 • ondernemingsnummer aanvragen
 • eigen zichtrekening openen
 • rechtsvorm kiezen
   

Omdat u betaald goederen gaat vervoeren, moet u daarnaast specifieke formaliteiten voor goederenvervoer vervullen:

 • Voor vervoer binnen België is een vergunning ‘nationaal vervoer’ nodig.
 • Voor vervoer binnen Europa is een vergunning ‘communautair vervoer’ nodig.
   

Om een nationale of internationale vergunning te krijgen, moet u voldoen aan 3 voorwaarden: 

 

 1. U moet een getuigschrift van vakbekwaamheid als transporteur hebben. Dit krijgt u na het volgen van cursussen van het Instituut voor Wegtransport en het slagen voor een examen.
 2. U moet uw financiële draagkracht kunnen bewijzen. Daarvoor is een borg nodig van € 9.000,- voor het eerste voertuig, en per bijkomend voertuig een borg van € 5.000,-. Die borg kunt u zelf voorzien of u kunt een bank inschakelen.
 3. U moet een uittreksel uit het strafregister (Model 1) kunnen voorleggen. Dit uittreksel mag maximaal 3 maanden oud zijn.

 

Verzekeringen

Voor vervoerders van goederen is een BA-verzekering verplicht. Daarnaast zijn er verschillende verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wél handig zijn om af te sluiten. Denk aan een:

 • Omniumverzekering, deze is zeer aan te raden als u een nieuwe vrachtwagen heeft
 • CMR-verzekering, ook wel een transportaansprakelijkheidsverzekering of vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • Hospitalisatieverzekering
 • Verzekering gewaarborgd inkomen voor zelfstandig vrachtwagenchauffeurs

 

Verzekeringsadvies op maat

Welke verzekeringen u al dan niet nodig heeft, hangt af van de risico’s die u persoonlijk en zakelijk loopt. TVM Belgium kan u daarin adviseren en u een gespecialiseerd verzekeringspakket voorstellen. Zo kunt u als zelfstandig vrachtwagenchauffeur goed verzekerd de baan op in de wetenschap dat uw risico’s goed zijn afgedekt.