Zo zorgt u voor een goed voorbereide chauffeur

Een veilige vrachtwagen en een veilige lading zijn essentieel voor een veilig transport. Maar de cruciale factor in dit proces is de vrachtwagenchauffeur. Zonder een goed voorbereide vrachtwagenchauffeur geen veilig transport. Bekijk onze tips over de formaliteiten, ritvoorbereiding, de aandachtspunten voor onderweg en voor uw gezondheid als chauffeur.

Contacteer Preventie en Risicobeheer

Formaliteiten om als vrachtwagenchauffeur op de baan te gaan

Wilt u als vrachtwagenchauffeur de baan op? Dan heeft u het juiste vakbekwaamheidsattest en rijbewijs nodig voor het type vrachtwagen en aanhangwagen waarmee u gaat rijden. Daarnaast moeten beroepschauffeurs beschikken over een vergunning, een medisch onderzoek doen en goed verzekerd zijn. En wie als eigen rijder aan de slag gaat, moet de standaardformaliteiten om zelfstandige te worden vervullen.  

Wat dient u te regelen voor u als chauffeur de baan op kan

 

Een goede ritvoorbereiding is het halve werk

Met een goede ritvoorbereiding bespaart u tijd en geld. Onze checklists voor vrachtwagenchauffeurs vereenvoudigen uw controles op de lading, route, CMR-vrachtbrief, voertuig en gezondheid. Zo gaat u gezond en fit op weg en komt u niet voor verrassingen te staan tijdens het transport.   

Aandacht voor de CMR en andere voorbereidingen

 

Blijf veilig onderweg met deze tips

U bent onderweg met een goed gezekerde lading, de juiste documenten en een vrachtwagen die technisch tiptop in orde is. Er kan er niets meer misgaan, toch? Toch wel. Maar liefst 90% van de schades ontstaat door menselijk falen. Hoe blijft u als vrachtwagenchauffeur veilig onderweg? Met onze tips zorgt u voor perfect zicht, verantwoord gsm-gebruik en een goede communicatie tussen chauffeur en planner.  

Tips en middelen die bijdragen aan veilig rijgedrag

 
Kruip fit en gezond achter het stuur

Ongelukken door vermoeidheid voorkomen? Ga uitgerust de baan op, neem voldoende pauzes en neem de rusttijden in acht. Bekijk zeker ook de tips over vermoeidheid herkennen en bestrijden. Naast vermoeidheid rapporteren veel vrachtwagenchauffeurs rugklachten. Met onze tips voor het correct instellen van de bestuurdersstoel kunt u rugproblemen voorkomen.  

Vermijd vermoeidheid en rugproblemen bij vrachtwagenchauffeurs