De effecten van de oorlog in Oekraïne en Rusland op transport en uw verzekering

De oorlog in Oekraïne en de sancties die gelden voor import en export van en naar Rusland en Wit-Rusland zorgen voor beperkingen in transport van en naar deze landen, waardoor u in vele gevallen niet verzekerd bent. Volg de situatie dan ook op de voet op.

De situatie in Oekraïne en Rusland

Er woedt momenteel een oorlog in Oekraïne. Als gevolg daarvan gelden er heel wat sancties en is de import van heel wat goederen verboden in Rusland, maar ook in Wit-Rusland, net als de export van bepaalde producten. Ook tegen bepaalde (vooral Russische) bedrijven en personen zijn sancties uitgevaardigd.

Zowel de oorlog als de sancties hebben een belangrijke impact op de transportmogelijkheden en transportverzekeringen. Het is dan ook belangrijk de actualiteit op de voet te volgen indien u goederen vervoert van of naar de betrokken landen. Uw transportfederatie is in vele gevallen een belangrijke informatiebron.

Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp? Neem contact op met uw makelaar. 

Heeft u nog geen makelaar? Wij helpen er u een te vinden. 

 

De gevolgen van oorlog voor transportverzekeringen

De situatie in Oekraïne en Rusland heeft een effect op de verzekering van uw voertuigen en goederen, en dat zowel omdat het om oorlogsgebied gaat als omdat er sancties gelden.

Bij transport in oorlogsgebied kan TVM geen bijstand verlenen of schade verzekeren indien die ontstaat als gevolg van de oorlogssituatie. U denkt dus beter twee keer na voor u zich hiertoe engageert.

Een schade door een aanrijding blijft wel verzekerd. Hulpverlening in conflictgebied kan TVM dan weer niet garanderen. Denk bijvoorbeeld aan berging en repatriëring van de vrachtwagen of hulpverlening bij ziekte of ongeval. Deze informatie vindt u ook terug in onze algemene voorwaarden. 

Daarnaast loopt u aan de Poolse zijde van de grens met Oekraïne extra risico. Wanneer de oorlog de grens nadert kan het voorkomen dat u in Polen slachtoffer wordt van bijvoorbeeld een raket die is afgedwaald. Als u slachtoffer wordt van dit oorlogsgeweld is dit uitgesloten op uw verzekering.

De gevolgen van de sancties voor transportverzekeringen

Bij handelsrestricties, zoals momenteel het geval voor Rusland en Wit-Rusland, mogen specifieke goederen of onderdelen niet geëxporteerd of geïmporteerd mogen worden naar een land of regio. Ook het vervoer en verzekeren (CMR-dekking) is verboden. U bent dus niet verzekerd bij schade gelinkt aan bijvoorbeeld het transport van goederen vanuit de regio Oost-Oekraïne (Donetsk en Luhansk) en van heel wat producten uit Rusland en Wit-Rusland. Voor personen of bedrijven die op de sanctielijst staan kunnen we geen uitkeringen verzorgen indien zich een schadegeval voordoet.

Het meest recente overzicht vindt u op sanctionsmap.eu

Deze uitsluiting geldt voor alle duidelijkheid altijd wanneer u goederen onderworpen aan het handelsembargo vervoert met eindbestemming Rusland. Ook wanneer dit de eindbestemming is van opvolgend vervoer en u daar zelf niet komt.

 

De gevolgen van het uitsluiten van Russische banken tot SWIFT voor transportverzekeringen

Heel wat Russische banken hebben geen toegang meer tot het internationale betalingssysteem SWIFT. Dat kan gevolgen hebben voor de dekking Beroepsaansprakelijkheid. Zo is het twijfelachtig dat u schade zal kunnen verhalen op de Russische verzekeraar indien u in Rusland schade oploopt door een Russisch gekentekend voertuig. Ook wanneer u als TVM-verzekerde schade aanbrengt aan een Russisch gekentekend voertuig in Rusland, dan kan dat leiden tot vervelende situaties. Betaling van de schade door Russische autoriteiten is immers twijfelachtig.

 

Waarmee houdt u best rekening bij transport naar Oekraïne en Rusland?

Gezien de precaire situatie raadt TVM zijn klanten aan de sanctiemaatregelen op de voet te volgen en transport van en naar Oekraïne, Rusland of Wit-Rusland te vermijden.

Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp? Contacteer dan uw makelaar. 

Over de actuele dossiers van TVM

De actualiteit kan een grote impact hebben op uw manier van werken en op uw verzekeringen. Denken we maar aan de veranderingen die de Brexit met zich meebracht of de gevolgen van de lockdown tijdens de coronacrisis voor de transportsector. Met onze actuele dossiers willen we u op de hoogte houden van de situatie en van veranderingen op het vlak van verzekeringen. Zodat u met alle nodige informatie de juiste beslissing kunt nemen.