De ritvoorbereiding op orde

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor vrachtwagenchauffeurs. Zorg voor een laad- en ritplan, een volledige CMR-vrachtbrief, controleer uw voertuig en ga gezond en fit op weg.

Contacteer Preventie en Risicobeheer

Zorg dat lading en voertuig in orde zijn

Ritvoorbereiding en ritafhandeling draaien om het maken van een laadplan, een rittenplan en het controleren van uw vrachtwagen. Ook verzamelt en controleert u alle documenten die nodig zijn tijdens het uitvoeren van een rit. Deze voorbereiding is standaardwerk voor vrachtwagenchauffeurs en komt bij elk transport weer terug.  

Bij het laden van de vrachtwagen controleert u de goederen en laadt u deze op de juiste manier in. U controleert de pakbon, checkt de CMR-vrachtbrief en neemt de verplichte voertuigdocumenten en persoonlijke documenten mee.  

Lees onze tips over een veilige vracht
 

Vervolgens verricht u een voertuigcontrole. U checkt of uw vrachtwagen technisch in orde is en controleert de lading op veilige en juiste stuwing, zekering en afdekking.  

Lees onze tips over een veilig voertuig

 

De vrachtbrief of CMR correct invullen

Vervoert u een vracht naar het buitenland? Dan bent u verplicht een correct ingevulde CMR-vrachtbrief te gebruiken. Gebruik onze checklist zodat u alle informatie compleet hebt.

Een lading naar Nederland vervoeren

Controleer uw CMR-vrachtbrief extra goed indien u een lading naar Nederland vervoert. In Nederland wordt regelmatig gecontroleerd en er staan boetes op verkeerd of onvolledig ingevulde vrachtbrieven. Dat geldt zowel voor nationaal als grensoverschrijdend vervoer.

Volg onderstaande tips, dan bent u er zeker van dat de CMR-vrachtbrief volledig en juist is ingevuld. 

Checklist voor het correct invullen van de CMR-vrachtbrief

Een eenvoudig stappenplan om de CMR-vrachtbrief correct in te vullen. 

Bekijk hier het stappenplan

 

Checklist voor vertrek

Een vlot en veilig transport begint natuurlijk bij het in ontvangst nemen van de lading, Maar ook de controles voor vertrek vragen de nodige aandacht, net als de veiligheid van de lading onderweg naar de klant. Voor al deze momenten hebben we checklists om ze soepel te laten verlopen. 

Bekijk zeker ook onze tips en checklists over veilig manoeuvreren, spiegelafstelling en rijden in winterse omstandigheden. Eenmaal achter het stuur, is het zaak de aandacht bij het verkeer te houden. Onderweg verstandig omgaan met de mobiele telefoon voorkomt ongelukken en schades. 

U kunt er ook voor kiezen uw vrachtwagenchauffeurs een opleiding te laten volgen op het gebied van veilig rijden, ritvoorbereiding en voertuigcontroles. Bekijk daarvoor de code 95-opleidingen op dat vlak.