5 vragen aan Vincent De Schryver, instructeur bij TVM solutions

Leestijd 4 minuten

Vincent De Schryver werkt sinds 2010 als instructeur gespecialiseerd in transportopleidingen. Hij kent Kurt Vandevelde al heel wat jaren. Toen Kurt zo’n twee jaar geleden manager van TVM solutions werd, is Vincent mee in dit nieuwe verhaal gestapt. “Ik wist dat ik een huis van vertrouwen binnenkwam en dat we dezelfde visie over verkeersveiligheid en preventie deelden.” We stelden hem 5 vragen over zijn job als instructeur bij TVM solutions. 

Welke opleidingen geeft u? 

Ik geef code 95-opleidingen rond vervoersdocumenten, rij- en rusttijden, ladingzekering en manoeuvreren. 

Wat is uw link met de transportsector? 

Mijn hele professionele loopbaan stond en staat nog steeds in het teken van transport. Doorheen mijn carrière ben ik betrokken geweest bij zo goed als alle facetten van transport. Zo ben ik in de jaren 90 nog eigen rijder geweest en werd ik één van de eerste verzekeringsklanten bij TVM Belgium. Daarnaast heb ik ook aan warehouse en planning gedaan. Sinds 2014 ben ik fleetmanager en verantwoordelijke van de schadeafdeling van een transportbedrijf. 

Hoe ervaart u de samenwerking met TVM solutions? 

Heel goed, TVM solutions is een erg fijn bedrijf om voor te werken. Er is een basis van wederzijds respect en vertrouwen. En dat is belangrijk, want als je samen dezelfde doelstellingen wil bereiken, moeten de neuzen in dezelfde richting staan.  

Ik werk als instructeur ook nog voor andere opleidingscentra. En ik merk toch wel dat TVM, dankzij de gigantische kapstok met praktijkkennis die ze voorhanden hebben, een mooie meerwaarde kan creëren in hun opleidingscentrum. TVM solutions heeft de achtergrondkennis en is vertrouwd met transport an sich. Die kapstok helpt ons als instructeurs om tijdens onze opleidingen de juiste info te geven, wat uiteraard alleen maar positief is voor de cursisten. 

"Bij TVM solutions voelde ik meteen het vertrouwen en de gedeelde visie op verkeersveiligheid en preventie."

Waarom bent u instructeur geworden? 

Op een van mijn vorige jobs was er een manager die zei ‘gij zou dat niet slecht doen, opleidingen geven’ en zo ben ik er eigenlijk ingerold. Ondertussen zijn we 14 jaar verder en mijn job als instructeur, die ik in bijberoep doe, geeft mij nog steeds erg veel voldoening. Het is zalig om te zien of te horen dat cursisten echt iets bijgeleerd hebben wat ze in de praktijk kunnen gebruiken. 

Voor mij is het een unieke wisselwerking. Enerzijds komt mijn praktijkervaring goed van pas tijdens de opleidingen die ik geef. Anderzijds hoor ik tijdens opleidingen ook andere kanten van het transportverhaal, die ik dan weer kan meenemen in mijn job. 

Op welke manier draagt een instructeur bij aan de verkeersveiligheid? 

Een instructeur heeft de belangrijke rol om beroepschauffeurs kennis bij te brengen over alles wat verandert rond wetgevingen en verplichtingen. Als ik vergelijk met 20 jaar geleden, zie ik dat de professionaliteit van de chauffeurs enorm gestegen is. Dat is uiteraard een uitkomst van de verplichting van de code 95-opleiding, maar ik merk toch ook dat er bij een groot aantal chauffeurs meer bewustzijn is dat hun job echt niet niets is. Het is ook onze taak om te focussen op de chauffeurs die vooruit willen, die willen bijleren en de job van vrachtwagenchauffeur alle eer willen aandoen. 

Draagt u ook uw steentje bij aan de verkeersveiligheid?

Ontdek hoe TVM solutions u helpt met preventie