Dashcams in Europa: wat mag wel en wat niet?

Steeds meer (vrachtwagen)chauffeurs gebruiken dashcams. De beelden geven waardevolle inzichten bij verkeerssituaties en kunnen helpen om de aansprakelijkheid bij een ongeval vast te stellen. Maar let op: de regelgeving rond dashcams verschilt sterk van land tot land.
Een ééngemaakte Europese wetgeving bestaat nog niet. Daarom lieten we lokale juridische experts onderzoeken wat mag en wat niet, specifiek voor professioneel gebruik in het wegtransport.
Waar zijn dashcams toegestaan?
In landen zoals België, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van dashcams in principe toegelaten. Wel gelden er voorwaarden. Zo moeten chauffeurs het toestel handsfree gebruiken, mag het zicht niet belemmerd worden en moeten opnames beperkt blijven in duur en doel. Privacyregels blijven altijd van kracht. Informeer betrokkenen bij een incident dat er beelden bestaan, vóór deze in een procedure gebruikt worden.
Waar zijn dashcams (grotendeels) verboden?
In onder andere Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Portugal gelden strikte regels of zelfs verboden. Daar riskeer je boetes tot tienduizenden euro’s. Vooral continu filmen van de openbare ruimte wordt beschouwd als een inbreuk op de privacy. In sommige gevallen mag er enkel gefilmd worden bij een incident of als de dashcam automatisch werkt op basis van sensoren.
Praktische tips voor chauffeurs.
- Controleer altijd de laatste regelgeving via de officiële instanties van het betreffende land.
- Gebruik dashcams die automatisch korte fragmenten opnemen, bijvoorbeeld bij hard remmen of botsing.
- Zorg dat de beelden extern worden opgeslagen, zonder manuele tussenkomst.
- Respecteer bewaartermijnen. Bewaar beelden niet langer dan nodig.
- Publiceer geen beelden online en deel ze enkel met bevoegde instanties (politie, justitie, verzekeraars).
- Meld altijd aan de tegenpartij dat er dashcambeelden zijn.
- Gebruik enkel originele, onbewerkte opnames.