Chauffeursportret van Bart De Smedt

Leestijd 4 minuten

Eind juni bekroonde TVM Belgium, de verzekeringsexpert voor transport en logistiek, Bart De Smedt tot Dé Gouden Ridder van de Weg 2022. In 2022 reden 14 vrachtwagenchauffeurs gedurende 10 jaar schadevrij waardoor ze zich allemaal Gouden Ridder van de Weg mogen noemen. Vijf van hen gingen de uitdaging aan om op zaterdag 25 juni tijdens het grote Passion4Trucks evenement in Brussels Kart Expo een behendigheidsparcours af te leggen en ook nog enkele theoretische vragen te beantwoorden. Bart De Smedt uit Affligem behaalde de beste scores en werd uitgeroepen tot Dé Gouden Ridder van de Weg 2022.

De verkiezing is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij TVM Belgium vrachtwagenchauffeurs viert die zich op vlak van verkeersveiligheid onderscheiden. Dit jaar was overigens een recordjaar met maar liefst 386 vrachtwagenchauffeurs die tot Ridder van de Weg uitgeroepen werden. Er zijn 14 gouden (10 jaar schadevrij), 93 zilveren (5 jaar schadevrij) en 279 (3 jaar schadevrij) bronzen ridders. In 2021 waren er 259 ridders.

Bart De Smedt 

Dé Gouden Ridder van de Weg 2022 is Bart De Smedt, 50 jaar oud. Hij wordt nu bekroond voor het 10 jaar schadevrij rijden. Maar Bart doet veel straffer: in zijn twintigjarige carrière was hij zelfs nog nooit bij een ongeval betrokken! Bart rijdt wekelijks zo’n 2.500 kilometer, voornamelijk richting Nederland. Hij werkt al 29 jaar voor zijn huidige werkgever, Nedcargo Logistics, waarvan 22 jaar als vrachtwagenchauffeur. Bart is een geboren en getogen Aalstenaar maar woont nu in Affligem, samen met zijn vriendin en zijn 20-jarige dochter, die hij in co-ouderschap opvoedt.   

Bart was ontzettend fier en zichtbaar geëmotioneerd door de erkenning. “Ik doe mijn werk zeer gepassioneerd en ga er elke dag volledig voor. Wie graag gaat werken, krijgt automatisch een duwtje in de rug om goeie prestaties neer te zetten. Uiteindelijk start je elke dag opnieuw met de bedoeling om schadevrij te rijden maar de omstandigheden op de baan, de alsmaar toenemende drukte, maken het er niet gemakkelijker op. Top dat ik vandaag wordt bekroond voor datgene wat ik zo super graag doe: veilig met de vrachtwagen rijden.” 

Nedcargo Logistics 

Bart De Smedt gaat graag werken en is zijn werkgever dankbaar om de ideale omstandigheden te creëren waarin hij zijn job goed kan uitvoeren. “Elke ochtend ga ik met plezier werken. Ik weet perfect wat mijn baas van mij verlangt. Er heerst een goeie organisatie en mijn coach/leidinggevende is een crème van een mens die mij met raad en daad bijstaat.”  


Egnate Dombadze, verantwoordelijke distributie bij Nedcargo Logistics, ontfermt zich over Bart op vlak van administratie, verlofregeling en dergelijke meer. Hij is Bart’s vaste aanspreekpunt voor heel wat zaken, en zo kan Bart zich ten volle op zijn job concentreren, wat duidelijk zijn vruchten afwerpt.  

5km per uur minder snel voor meer veiligheid

Schadevrij rijden vraagt wel de nodige inspanningen, van iedereen. Bart krijgt bij zijn werkgever regelmatig bijscholingen om veiliger en economischer te rijden. “Bij Nedcargo Logistics rijden we bijvoorbeeld aan 85 km/u, in plaats van aan 90. Uiteindelijk is er praktisch geen tijdwinst door 5 km/u sneller te rijden, maar je zit wel veel relaxter achter het stuur. Je bent ook meer geconcentreerd om te anticiperen op buitengewone verkeerssituaties. Voor mij is die 85 km/u perfect als chauffeur. Daarnaast rijden we ook zuiniger, wat voor mijn werkgever ook een mooie win is.”

Kom meer te weten over Ridders van de Weg