Chauffeursportret van André Van Den Branden

Leestijd 3 minuten

Begin juni heeft TVM Belgium, de verzekeringsexpert voor transport en logistiek, André Van Den Branden uit De Klinge bekroond tot Dé Gouden Ridder van de Weg 2023. De finale vond plaats in Londerzeel, waar 6 Gouden Ridders het tegen elkaar opnamen. Eerst was er een behendigheidsparcours, daarna volgde een theoretische test. André Van Den Branden scoorde de meeste punten en is dus een jaar lang Dé Gouden Ridder van de Weg.

1,25 miljoen ongevalvrije kilometers

André is 62 jaar oud en werkt al 45 jaar voor De Bock Gebroeders Transport NV in Kieldrecht, waarvan meer dan 40 jaar als vrachtwagenchauffeur. Hij startte er zijn loopbaan op zijn 16e, als logistiek medewerker. André verzorgt containervervoer in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland, goed voor jaarlijks zo’n 125.000 km. 10 jaar ongevalvrij rijden betekent dus in zijn geval minstens 1,25 miljoen ongevalvrije kilometers op de weg. André is bijgevolg veel onderweg, maar zijn vrouwtje wist toch te vertellen dat ze het zo fijn vindt dat André elke dag naar huis komt, de ene dag al later dan de andere.

De Bock Gebroeders Transport NV

Van de 6 finalisten rijdt de helft voor De Bock Gebroeders Transport NV, een onderdeel van Jost. Speciaal voor de gelegenheid kwam HR assistente Yaël Van Cauteren haar collega’s een hart onder de riem steken. “We zijn ongelooflijk trots op de prestatie van André, en uiteraard ook van alle andere collega’s die zich konden onderscheiden. In onze rangen tellen we dit jaar maar liefst 8 van de 18 Gouden Ridders! Veiligheid vinden we uiteraard heel belangrijk en het bedrijf levert dan ook veel inspanningen om die veiligheid alsmaar te verbeteren. Dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Zo vinden meermaals BBS (Behaviour Based Safety) trainingen plaats waarvan André een van de trekkers is. Ook in de toekomst zullen we blijven inzetten op veiligheid en preventie.”

Ambassadeur van de sector

André Van Den Branden: “Op het bedrijf weten ze dat ze ook op vlak van veiligheid altijd op mij kunnen rekenen. Een tot tweemaal per maand rijd ik als instructeur mee met collega’s om hun rijgedrag te screenen. Dit kadert in de code 95-opleiding voor alle 85 actieve chauffeurs. Ik let dan bijvoorbeeld op de manier waarop chauffeurs zich gedragen in het verkeer en geef zowel tijdens als na de rit feedback. Met mijn 40 jaar ervaring en meer dan een miljoen ongevalvrije kilometers op de teller, accepteren ze mijn input van harte.”

Frank Van Nueten: “Het is dankzij al deze inspanningen dat we met zijn allen bijdragen tot een steeds grotere veiligheid op de weg. Net daarom kunnen we alle Ridders tot de perfecte ambassadeurs van onze geliefde sector rekenen. Als verzekeringsspecialist wil TVM door schadepreventie en risicobeheer niet alleen het aantal schades verminderen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan verkeersveiligheid.”

Opnieuw recordaantal Ridders van de Weg

2023 telt een recordaantal Ridders van de Weg: 482, bijna 100 Ridders meer dan de vorige editie in 2022. Toen waren dat er 386. Dit jaar zijn er 309 Bronzen, 153 Zilveren, 18 Gouden Ridders en 2 Diamanten Ridders. Hiermee is de huidige editie de meest succesvolle ooit! 
Frank Van Nueten, algemeen directeur van TVM Belgium: “Dat we jaar na jaar een stijgend aantal Ridders van de Weg zien, is fantastisch. Op de finaledag leverden alle zes finalisten een prachtprestatie af. Maar eigenlijk verdienen alle 18 Gouden Ridders een dikke pluim voor hun 10 jaar schadevrij rijden. En met trots kunnen we nu reeds meedelen dat we dit jaar ook twee Diamanten Ridders hebben, vrachtwagenchauffeurs die dus maar liefst 20 jaar schadevrij rijden.”