TVM solutions pakt de dode hoek aan met de nieuwe dienst ‘Spiegels afstellen’

Leestijd 3 minuten

TVM solutions, het opleidingscentrum van TVM Belgium, helpt bedrijven op weg naar een efficiënter en veiliger wegverkeer. Hoewel vrachtwagenchauffeurs gevaarlijke wegsituaties nooit volledig kunnen uitsluiten, zijn er manieren om het risico op ongevallen te beperken. Een juiste spiegelafstelling is daarbij onmisbaar. Daarom zet TVM solutions, naast opleidingen en workshops op maat, nu ook in op producten die vrachtwagenchauffeurs helpen om de dode hoek te verkleinen en ongevallen te vermijden.  

Veel vrachtwagenchauffeurs zijn zich niet bewust dat hun spiegels verkeerd staan afgesteld. Nochtans zijn schades en ongevallen vaak het gevolg van slecht afgestelde spiegels. “Met de inrichting van spiegelafstelplaatsen bij bedrijven en interactieve workshops op maat van chauffeurs willen we de dodehoekproblematiek aanpakken”, vertelt Kurt Vandevelde, operationeel manager van TVM solutions. 
 

Altijd een spiegelafstelplaats in de buurt

Een spiegelafstelplaats is een belangrijk hulpmiddel om te controleren of het zichtveld in de spiegels van een vrachtwagen voldoet aan de wettelijke eisen. Ook voor vrachtwagens uitgerust met een camerasysteem, is een spiegelafstelplaats nuttig om de dode hoek zo klein mogelijk te maken en veilig de baan op te gaan.  

Vanaf nu kunnen bedrijven TVM solutions inschakelen voor de inrichting van een eigen spiegelafstelplaats. “We adviseren bedrijven bij de keuze van de locatie en het type wegmarkering. Daarna schakelen we professionals in die de afstelplaats nauwkeurig aanbrengen. Aanvullend voorzien we een duidelijk instructiebord en een handleiding in meerdere talen om de spiegelafstelplaats correct te gebruiken”, legt Kurt uit. “Als het terrein van de klant niet geschikt is om een permanente spiegelafstelplaats in te richten, dan bieden we een mobiele versie aan. Zo hebben we voor elke klant een oplossing die snel en makkelijk inzetbaar is.” 
 

Een workshop op maat van vrachtwagenchauffeurs

Het gebruik van een spiegelafstelplaats voor elke rit is een belangrijke eerste stap om het aantal dodehoekongevallen te verminderen. Maar er is meer nodig. “Onze ervaring leert dat bedrijven die inzetten op preventie bij transport minder schades veroorzaken en zo nodeloze kosten vermijden. Opleidingen en workshops zijn daar een essentieel onderdeel van”, aldus Kurt.   

Daarom voorziet TVM solutions een workshop waarin chauffeurs een spiegelafstelplaats in de praktijk leren gebruiken. Ook de gevaren van de dode hoek, de juiste zithouding en zichtbaarheid vanuit de cabine komen aan bod.  
 

Bewustzijn creëren

"Het is belangrijk om bedrijven en vrachtwagenchauffeurs te sensibiliseren over de gevaren van de dode hoek én hen innovatieve tools aan te reiken om deze gevaren te beperken. Zo zorgen we voor een betere werkplek voor chauffeurs, minder schadekosten voor bedrijven en een veiligere ervaring op de openbare weg”, sluit Kurt af.     

Meer informatie over de dienst 'Spiegels afstellen'