Corona update - Is er dekking bij vervallen codes op het rijbewijs?

dinsdag 24 maart 2020

De uitbraak van het coronavirus leidt tot verschillende vraagstukken op het gebied van de risico's die onze klant als ondernemer loopt en de dekking die de verzekeraar biedt voor deze gebeurtenissen.

Sluiting opleidingsinstellingen

Door de aangescherpte corona-maatregelen zijn alle opleidingsinstellingen voor nascholing gesloten en tijdelijk ook de keuringsstations. Dit heeft tot gevolg dat chauffeurs met een vervallen code 95 de baan op moeten. Ook medische schifting van chauffeurs zal wellicht stilvallen, dus ook die code op het rijbewijs kan vervallen zijn.

Keuringsstations vanaf 25 maart beperkt terug open

De overheid heeft tot nu enkel een officieel standpunt ingenomen over de keuringsstations. De heropening is enkel voor bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen, prioritaire voertuigen en technische herkeuringen.

De continuïteit van transport in deze moeilijke periode is noodzakelijk

Deze sector is cruciaal voor de bevoorrading. Als verzekeringsmaatschappij zien wij hier het belang van in en denken wij mee met onze klanten om hen waar mogelijk te ontzorgen. Onze verzekeringscontracten voorzien normaalgezien standaard in uitsluiting van dekking of verhaal wanneer er zich een probleem stelt op het vlak van technische keuring of rijgeschiktheid.

De afwezigheid van een geldig keuringsbewijs of rijbewijs wordt tijdelijk opgeschort

TVM Belgium wil haar klanten geruststellen door deze maatregelen te treffen:​

  • We roepen een technische keuring, waarvan de geldigheid vervalt na 18 maart 2020, niet in tot en met 24 april 2020 (dit is een termijn van één maand na heropening van de keuringsstations); 
  • We roepen de afwezigheid van een geldig rijbewijs niet in voor rijbewijzen die vanaf 18 maart 2020 door omstandigheden buiten de wil van de klant niet administratief konden worden verlengd. Deze maatregel geldt tot 2 maanden na de heropening van de opleidingsinstituten en medische preventiediensten. Als voorwaarde geldt dat de nodige opleidingen of medische keuringen wel degelijk vóór deze datum gevolgd of goed uitgevoerd werden en dat de werkgever een lijst ter beschikking van de verzekeraar houdt van alle chauffeurs die onder deze toepassing vallen. Deze maatregel vervalt zodra de overheid een regelgevend kader uitvaardigt en zal worden aangepast als de beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia andere richtlijnen zou uitvaardigen.

Heeft u vragen over corona-gerelateerde onderwerpen?

Aarzel dan niet om uw regionaal commercieel verantwoordelijke te contacteren. Voor actuele ontwikkelingen over het coronavirus en onze verzekeringen houden wij u op de hoogte via www.tvm.be/coronavirus. 

Naar tvm.be/coronavirus 

TVM Belgium gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.