Tips voor de spiegelafstelplaats (SAP)

Stel uw spiegels correct af aan de hand van onderstaande tips!

De afstelplaats bestaat uit lijnen en vakken op de grond. De chauffeur rijdt binnen die vakken loodrecht aan, gaat in de juiste houding zitten en checkt dan een voor een zijn grote spiegel rechts, de breedhoekspiegel, de trottoirspiegel en de voorruitspiegel. Zodra hij in elke spiegel het juiste vak helemaal te zien krijgt, mag hij er zeker van zijn dat zijn spiegels optimaal zijn afgesteld.

1. Waar plaatsen?

Leg de spiegelafstelplaats aan op een overzichtelijke, goed aanrijdbare plek op het terrein. Houd er rekening mee dat deze plek regelmatig door vrachtwagens gebruikt gaat worden en ook echt vrij gehouden moet worden. De afmeting van een SAP is 27 meter lang en 18 meter breed.

2. Opvallen en bereikbaarheid

Zijn de lijnen van het verkeersplan wit, neem dan geel voor de SAP. Is het verkeersplan geel, neem dan wit. Zorg dat het object eenvoudig te benaderen is en gemakkelijk verlaten kan worden. Is er bewijzering op het terrein aanwezig? Voeg de SAP hier aan toe.

3. Handleiding

Zorg voor een handleiding voor de chauffeurs met handige tips.

4. De SAP onder de aandacht houden

Creëer op een informatiebord of televisiescherm, op een plek waar chauffeurs frequent komen, een gedeelte voor mededelingen. Steeds als er een bericht in de pers verschijnt met als onderwerp ‘de dode hoek’, is het belangrijk om dit aan de chauffeurs te tonen zodat zij regelmatig herinnerd worden aan het belang van goed afgestelde spiegels.

Wilt u zien hoe het in zijn werk gaat? Bekijk dan deze video.

TVM Belgium gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.