Frank Van Nueten over de coronacrisis

‘Ik ben ervan overtuigd dat er uit deze crisis ook iets positiefs zal voortvloeien’ 

vrijdag 08 mei 2020

Anderhalve maand geleden ging ons land in lockdown light en intussen zijn de coronamaatregelen geleidelijk aan al versoepeld. Hoewel de coronacrisis er in verschillende sectoren zwaar inhakt, ben ik er rotsvast van overtuigd dat er ook iets positiefs uit voort zal vloeien.

Hoe gaat de transport- en logistieke sector om met deze crisis?

Ten eerste hebben onze klanten nog maar eens getoond hoe flexibel de transport- en logistieke sector wel is. Sommige bedrijven moeten tijdelijk voertuigen aan de kant zetten, andere dienen halsoverkop in extra capaciteit te voorzien om de cruciale goederenstroom op gang te houden. Deze veerkracht zal veel bedrijven helpen om ook post-corona de grote economische uitdagingen aan te gaan die ongetwijfeld nog op ons af komen.

Onze sector blijft overeind in zeer moeilijke omstandigheden. Meer zelfs, hij bewijst nog maar eens hoe cruciaal transport en logistiek zijn om – letterlijk – ons voedsel op tijd en in overvloed in de rekken te krijgen. TVM dient daar niet meer van overtuigd te worden. Het grote publiek had echter een serieuze crisis nodig om de inspanningen en het professionalisme te zien dat de vrachtwagenchauffeurs in vaak moeilijke omstandigheden aan de dag leggen en om deze helden eindelijk spontaan de erkenning te geven die ze verdienen. Hopelijk blijft iedereen zich hun inzet herinneren, ook als we straks weer met z’n allen ongeduldig in de file staan.

En hoe ziet de toekomst eruit?

Wat die files betreft: gaan we het nog langer pikken dat we tijd staan te verdoen onderweg nu zo veel mensen ervaren én bewezen hebben – vaak ook in moeilijke omstandigheden met kleine kinderen thuis – dat thuiswerk werkt en zelfs voordelen oplevert qua productiviteit en work-life balans? Ik hoop en verwacht dat bedrijven en werknemers na de crisis zorgvuldiger met hun werktijd zullen omspringen en dat frequenter thuiswerk het nieuwe normaal zal worden. VIAS Institute tekende in deze periode beduidend minder letselongevallen en verkeersdoden op dan gemiddeld genomen over de laatste drie jaar. Beeld u eens in wat het effect kan zijn op de verkeersveiligheid en de drukte onderweg als meer mensen structureel gaan thuiswerken? Hoeveel rustiger en veiliger zou het verkeer kunnen worden voor vrachtwagenchauffeurs… Voor TVM was het verplichte en massale thuiswerken een lakmoesproef voor onze bereikbaarheid en de serviceverlening aan onze klanten. En die test hebben we feilloos doorstaan.

Het is wel duidelijk dat in het post-coronatijdperk niets nog wordt zoals voorheen. Maar het hoeft zeker niet allemaal slechter te zijn dan vroeger. Integendeel, met de nodige creativiteit, innovatie en flexibiliteit komen we er weer bovenop. Never waste a good crisis, zei Churchill, en hij kon het weten.

Ik wens u veel moed voor de best mogelijke doorstart na corona.

Frank Van Nueten,
algemeen directeur

TVM Belgium gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.