In enkele stappen naar zelfstandig vrachtwagenchauffeur

Spreekt zelfstandig vrachtwagenchauffeur worden je aan? Met onderstaande stappen moet je zeker in regel zijn alvorens je achter je eigen stuur kunt stappen.

zaterdag 15 augustus 2020

Achter het stuur kruipen van je eigen vrachtwagen en je eigen baas zijn. Spreekt zelfstandig vrachtwagenchauffeur (of ‘eigen rijder’) worden je aan? Vóór je in een vrachtwagen vol kostbare goederen kilometers kunt gaan vreten, zijn er echter een aantal dingen die je in orde moet brengen. Hieronder vind je een overzicht van de formaliteiten waar je mee in regel moet zijn voor je achter je eigen stuur kunt stappen:

  1. Standaard- en specifieke vestigingsformaliteiten: om eigen rijder te worden moet je zowel met de standaardformaliteiten om zelfstandige te worden als met specifieke formaliteiten om goederen te vervoeren in regel zijn. 
  2. Uiteraard moet je beschikken over een geldig vrachtwagenbewijs, dat geschikt is voor het voertuig dat je bestuurt. Welk rijbewijs je juist nodig hebt, hangt af van de maximale toegelaten massa. 
  3. Naast het gewone vrachtwagenrijbewijs, dien je ook een attest van vakbekwaamheid in je bezit te hebben, ook wel gekend als ‘Code 95’. Voor de verlenging van het attest van vakbekwaamheid volg je als chauffeur iedere 5 jaar een nascholing van 35 uur.
  4. En als laatste moet je ook over een vrachtwagen met de nodige verzekeringen beschikken. Er zijn verschillende opties om een vrachtwagen te verwerven, afhankelijk van je beschikbaar budget, het aantal kilometers dat je verwacht te rijden en het soort vervoer dat je gaat doen. 

Gebeten om achter het stuur van je eigen vrachtwagen te stappen en goederen te vervoeren en wil je graag meer weten over bovenstaande formaliteiten? 

Meer details over hoe je zelfstandig vrachtwagenchauffeur kunt worden

TVM Belgium gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.