Vertragingsschade

Risico

Op 1 januari 2021 is het nieuwe handelsverdrag tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) in werking getreden. Transport tussen het VK en de EU zal een stuk lastiger verlopen. Er zijn meer douaneprocedures en voedselveiligheidscontroles waardoor ook de wachttijden oplopen. Met vertragingsschade als gevolg. Zoals bedorven of aangetaste goederen en contractuele boetes, omdat u de goederen niet op tijd kunt afleveren.

Aanbeveling

Als de vertraging onverwacht optreedt, kunt u zich als vervoerder beroepen op overmacht. U moet dit dan wel aantonen. In dit geval bent u als vervoerder niet aansprakelijk voor vertragingsschade. Als u overmacht niet kunt aantonen, is uw aansprakelijkheid op basis van CMR in beginsel beperkt. 

Het kan voorkomen dat bij de inontvangstneming van de goederen al duidelijk is dat er lange wachttijden zijn bij de grens. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met uw opdrachtgever. Laat het doorgaan van het transport afhangen van zijn beslissing. Indien de opdrachtgever – ondanks deze waarschuwing – het transport toch laat doorgaan, zorg voor een schriftelijke bevestiging hiervan dat er geen aansprakelijkheid wordt gedragen indien de lange wachttijden voor schade of vertraging in de aflevering van de goederen zorgt.

Ook interessant voor u

Schade door oproer

Illegale migranten die als verstekeling meegaan

TVM Belgium gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.