Brexit

Wat zijn risico's die mogelijk ontstaan door de Brexit en wat is de mogelijke invloed op uw transportverzekeringen.

donderdag 07 januari 2021

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie (EU) verlaten. Op 1 januari 2021 is het nieuwe handelsverdrag tussen de EU en het VK in werking getreden. Maar welke gevolgen heeft dit handelsakkoord nu voor u? 

Hoewel er dankzij het akkoord op bepaalde producten geen invoerrechten betaald moeten worden vanaf 1 januari, zijn er ook een aantal nadelen aan het akkoord verbonden. Transport tussen het VK en de EU zal een stuk lastiger verlopen. Er zijn meer douaneprocedures en voedselveiligheidscontroles waardoor ook de wachttijden oplopen. Dit heeft vooral gevolgen voor 'just-in-time-delivery' en transport van bederfelijke waar. 
Bedrijven zullen vanaf nu wel uitvoer- en invoeraangiftes moeten invullen. Ook moeten producten in de EU beantwoorden aan Europese normen, bedrijven moeten deze conformiteit aantonen met certificaten. Het VK gaat eveneens dergelijke certificaten invoeren. Over wederzijdse erkenning is er echter geen akkoord afgesproken waardoor sommige bedrijven voortaan twee keer een certificaat zullen moeten laten opmaken voor hetzelfde product. Voor voeding, zuivel en vlees zullen er sowieso certificaten nodig zijn. Extra wachttijd aan de grensovergangen is niet ondenkbaar aangezien er uitgebreide controles van documenten en van de lading zelf zullen zijn. 

Via onze Brexit-overzichtspagina houden wij u op de hoogte van de verzekeringstechnische gevolgen die het handelsakkoord tussen de EU en het VK voor u, als transporteur, heeft. 

Naar de Brexit-pagina

TVM Belgium gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.