'Transport is als gas, water en licht'

TVM staat voor mij voor passie. Passie voor transport, voor klanten, voor medewerkers.

zaterdag 27 november 2021

Sinds 1 september staat Michel Verwoest aan het roer bij TVM verzekeringen. Hij heeft zich de afgelopen maanden zeer grondig voorbereid op zijn nieuwe baan en is geïnspireerd door de dynamiek, het ondernemerschap en de innovatiedrang die zo kenmerkend zijn voor de sector van transport en logistiek, vertelt hij. “Het is een sector om trots op te zijn en die elke dag aan belang lijkt te winnen.” 

Lezen, luisteren, kijken en klantbezoeken. Afgelopen half jaar liet Verwoest vrijwel geen gelegenheid onbenut om zich te verdiepen in een voor hem nog relatief onbekende wereld.

Verwoest was de afgelopen jaren CEO van de Nederlandse arbeidswelzijndienstverlener en softwarebedrijf HumanTotalCare. Daarvoor werkte hij vele jaren in de verzekeringsbranche, onder andere als lid van de Raad van Bestuur bij a.s.r. In die rol was hij verantwoordelijk voor diverse portefeuilles, waaronder schade, arbeidsongeschiktheidsverzekering en distributie. 
De niche van logistiek en transport kende Verwoest slechts van de buitenkant. Op de keukentafel in zijn woonplaats Apeldoorn kwam gaandeweg steeds meer andere lectuur bovenop de stapel te liggen, onderweg keek hij met een andere blik naar het vrachtverkeer en bevriende relaties uit de transportsector werden door hem enthousiast bevraagd. De voorbije maanden werd hij bovendien door zijn voorganger Arjan Bos warm geïntroduceerd bij een groot aantal klanten.

Vanaf het eerste moment dat TVM bij Verwoest in beeld kwam, was hij enthousiast, geeft hij aan. “Ik kende TVM vanzelfsprekend al als een sterk merk. TVM geldt als een verzekeraar die van oudsher heel dicht bij zijn klanten staat, die warmte, betrokkenheid en professionaliteit uitstraalt. TVM staat voor mij voor passie. Passie voor transport, voor klanten, voor medewerkers. Arjan had het altijd over het clubgevoel. Ik begrijp precies wat hij bedoelt. Ik ben blij dat ik bij deze club mag horen.”

Het is voor Verwoest een club in de voor hem vertrouwde verzekeringswereld, zij het dat het segment transport voor hem nog relatief onbekend was. “Op voorhand was ik me er reeds zeer van bewust dat er ontzettend veel getransporteerd wordt, over weg, water en andere modaliteiten, en dat transport een kritische functie vervult in alles wat we doen. Van groot tot klein transport, van de lange afstanden tot de last mile. Het is eigenlijk als gas, water en licht.” 
“Verder had ik het idee dat de transportsector een branche was met een eigen traditionele cultuur. Dat geldt zowel voor het wegtransport als de binnenvaart. Noem het conservatief. Ja, ik durf wel te stellen dat ik dit beeld heb moeten bijstellen. Er is daadwerkelijk een sterke cultuur, maar het is er wel één van extreem veel ondernemerschap. In transport is het belangrijk om scherp te blijven. De sector is enerzijds traditioneel te noemen in de goede zin van het woord, qua waarden en normen. Hard werken, de mouwen opstropen en gewoon leveren. Geen woorden, maar daden dus. Anderzijds is er sprake van een verfijning qua bedrijfsvoering- en ontwikkeling die van extreem hoog niveau is. Als je ziet hoe efficiënt processen worden ingericht en logistieke ketens aan elkaar worden gekoppeld, allemaal met behulp van data, dat is ongekend. De grote transportbedrijven zijn volwaardige IT-bedrijven die een steeds groter gedeelte van de logistieke keten voor hun rekening nemen. Als transportbedrijf ben je vaak de verbinding tussen alle partijen in de keten. Het is een sector om trots op te zijn en die elke dag aan belang lijkt te winnen.”

Verwoest toont zich ook onder de indruk van het vak van beroepschauffeur. “Ik ben ook daar met andere ogen naar gaan kijken. Het beroep is veel meer dan het vervoeren van goederen van A naar B. Het gaat om kennis van vrachtwagen, lading en wet- en regelgeving, maar ook om wie en wat je bent. Als chauffeur ben je een visitekaartje voor zowel je bedrijf als je opdrachtgever. Ik vind het mooi en belangrijk om te zien en te ervaren hoe bewust chauffeurs ook bezig zijn met veiligheid op de weg. Dit zijn de echte ambassadeurs van onze sector.” 
“De maatschappij is in ontzettend hoog tempo aan het veranderen en de transport- en logistiekbedrijven maken het eigenlijk mogelijk. De gemiddelde burger ziet dat in mijn beleving onvoldoende. Die denken vaak in eerste instantie nog aan vervuilende diesels. Maar er zijn weinig sectoren die ketenintegratie en processen zo goed op orde hebben als de transportsector en die zo vernieuwend bezig zijn. De sector verdient dat dit beter gezien wordt. We hebben met ons allen een taak om ook dit beeld goed en breed uit te dragen. Dat zal ook de aantrekkingskracht vergroten op mensen die in de sector willen werken. En dat is hard nodig, want de sector zal de komende jaren eerder groeien dan krimpen.”
Verwoest voelt zich aangetrokken tot de dynamiek van de sector, maar ook tot de uitdagingen die in het verschiet liggen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. De Europese Green Deal moet ertoe leiden dat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor transport, over weg en water. En daarmee ook voor TVM als gespecialiseerd dienstverlener, benadrukt Verwoest.

Wat zie je als jouw voornaamste opdracht bij TVM?

“Ik vind dat we ook in deze snel veranderende wereld continu die betrouwbare partner moeten blijven voor onze klanten en makelaars. Soms zullen we voorop moeten lopen, soms schouder aan schouder en soms zullen we volgen, maar altijd vanuit het gevoel van gezamenlijkheid. Samen beter worden, dat is de essentie. Wij hebben kennis, kunde en ervaring op diverse onderdelen en dat hebben klanten en makelaars ook. Die ingrediënten met elkaar vermengen zorgt voor meerwaarde. Wij kunnen helpen het transport veiliger, slimmer en duurzamer te laten worden.”
“We kijken zelf heel kritisch naar waar wij als TVM deze meerwaarde kunnen creëren voor onze klanten, dus ook waar we geld aan besteden. Maar ook wij moeten blijven vernieuwen en verbeteren om onze processen en daarmee onze dienstverlening richting onze klanten nog sneller en eenvoudiger te maken. Zo zijn en blijven we bezig om ons IT-landschap te vernieuwen, zodat we nog beter kunnen aansluiten op de wensen van onze klanten en waardoor er ruimte blijft voor het persoonlijke contact dat we zo belangrijk vinden en waarmee we het verschil maken.”

Je benadrukt het belang van samenwerking in de keten. Gebeurt dat volgens jou nu nog onvoldoende?

“Ik proef een grote mate van verbondenheid binnen de sector. Maar er wordt nog niet veel samen gedeeld. In mijn beleving is er nog veel meer mogelijk als we informatie gaan delen die voor iedereen goed is en waarmee een groot gemeenschappelijk en maatschappelijk belang is gemoeid, bijvoorbeeld op het vlak van preventie en transportveiligheid. Als je op een goede manier informatie met elkaar deelt is er geen concurrentienadeel. Soms moet je samen investeren om het verschil te kunnen maken voor iedereen. Ik denk dat we hier met TVM als betrouwbare partner een belangrijke rol te vervullen hebben.”

Ten slotte, hoe staat het met jouw skills in de vrachtwagen?

Lachend: “Ik heb me plechtig voorgenomen om dat groot rijbewijs te halen. Ik ga daar begin volgend jaar mee beginnen.”
“Van logistieke processen en IT-kant heb ik best veel kennis en kunde, maar ik wil ook ervaren hoe het is om met een vrachtwagen de weg op te gaan. Als je bij klanten komt, moet je ook hierover mee kunnen praten, vind ik. En zo heb ik meer ideeën. Er zijn binnenvaartschippers die hun schip inzetten als bed & breakfast. Ook dat lijkt me een leuke ervaring, maar dat wil ik eerst thuis nog even overleggen…”

Lees hier de 5 vragen aan Michel Verwoest

Meer nieuws over TVM Belgium? Lees hier ons magazine TVM actueel, editie najaar 2021. 

TVM Belgium gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.